Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Kategória: Hírek, események 1 / 7 oldal

Blogbejegyzések a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubja Hadihajós Tagozat életéről

Főzéssel egybekötött kihelyezett tagozati összejövetel

Május 17-én főzéssel egybekötött kihelyezett tagozati összejövetelt tartottunk az Újpesti Hajósklub telepén.
A sziporkázó napsütésben megtartott program jó hangulatban zajlott. Közkívánatra bográcsban főtt rakott krumpli volt a menü, mindenki nagy megelégedésére.
Házigazdánk, Varga János tagtársunk most is kiváló szakácsnak bizonyult.
Köszönet neki a szervezésért és a példás lebonyolításért.

Képesség és eszköz bemutató

2024. június 5-én került sor a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred által rendezett bemutatóra, amelyre tagozatunk meghívta a MH Budapesti Nyugállományúak Klubjának érdeklődő tagjait is.
A mintegy 70 résztvevőt Lengyel László ezredes, parancsnok, majd Hajdu Gábor nyá. ezredes, korábbi parancsnok, a Hadihajós Tagozat elnöke köszöntötte.
Ezt követően Bagi Szilárd alezredes, parancsnok hadihajós helyettese adott tájékoztatót az alakulat tevékenységéről.
A program a különböző tűzszerész eszközök és robbanótestek bemutatásával folytatódott. Megismerkedhettünk többek között az EOD-9 –es bombaruhával , vonóhorog készlettel, és az Andros F-6A nehéz tűzszerész robottal is.
Látványos bemutatóval bizonyították be különleges képességeiket a robbanóanyag kereső kutyák . A program ezen része méltán aratott nagy tetszést a közönség körében. A kutyák által megtalált robbanóanyagot – ami egy terepjáró autó belsejében volt elrejtve –a megismert nehéz tűzszerész robottal emelték ki, majd bombaruhát viselő tűzszerész hatástalanította. Az elismerő taps és a sűrű bólogatás a komplex és kiválóan prezentált bemutatóban szereplő tűzszerészeknek szolt.
A program második részében került sor a hadihajós bemutatóra, ahol a 153 éves LAJTA monitor bemutatását, a hajó történetét a téma vitathatatlanul legkompetensebb szakértője, dr Margitay-Becht András t. örgy, hagyományőrző korvettkapitány tartotta. Továbbiakban a látogatók a hajó fedélzetén ismerkedhettek meg közelebbről a sok csatát megélt „veteránnal”. Mindennek az ad különleges jelentőséget, hogy a hajó immár négy éve a széles közönségtől elzárva tartózkodik a Hadikikötőben. Korábban, az Országház előtti kikötőhelyén nyilvánosan megtekinthető volt, mint múzeumhajó.
Ezután lehetőség volt arra is, hogy a rendszerben álló aknamentesítő hajóval ismerkedhessünk meg, és végig bújhassuk minden szegét-zugát.
A program a csapatmúzeum meglátogatásával ért véget, ahol hajómodellekkel és különböző használati tárgyak segítségével mutatta be az alakulat történetét Hocza István.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr Margitay-Becht Beáta a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke.
A bemutató példás megszervezéséért és lebonyolításáért köszönet az alakulat parancsnokságának és személyi állományának (és nem kis részben az égieknek a sziporkázóan ragyogó napos időért). Köszönjük a sok segítséget, köszönjük, hogy a személyzet mindent megtett, hogy biztonságban járhassuk be a hajót, és hogy senkit sem kellett a vízből menteni. Értékes , érdekes, tartalmas nap volt.

 

Kirándulás Pannonhalmára és Zircre

2024. május 21-én huszonkét fő részvételével látogattunk hazánk e két gyönyörű helyszínére.

Pannonhalmán mintegy 90 perces program keretében megtekintettük a bencés Apátságot, a könyvtárat, az altemplomot és a kincstárat. A szakavatott idegenvezetés során sok értékes információval gazdagodtunk, nem is beszélve a lenyűgöző vizuális élményről.

Ezt követően látogattunk el Zircre, ahol egy kiválóan felkészült idegenvezető ismertetett meg minket a ciszterci Apátság történetével. A gazdagon díszített és csodálatosan felújított barokk székesegyház elbűvölt mindnyájunkat.

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, egy út közbeni záporesőt és egy kisebb helyi esőt kivéve szép időben telt el a nap.

Élményekben gazdag, tartalmas kiránduláson vettünk részt.

Köszönet a parancsnoknak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az ezred autóbuszát, és nagy köszönet az igazán kiváló gépkocsivezetőnek, aki mellett biztonságban éreztük magunkat.

Hősi halált halt magyar folyamőrökre és tengerészekre emlékeztünk

Búcsú Bozsik Tibor nyá. ezredes úrtól

Köszönjük a szolgálatot! Bozsik Tibor nyá. ezredes úr elhunyt

Nekrológ

Bozsik Tibor nyugállományú ezredes

Bozsik Tibor nyá. ezds.

Bozsik Tibor, egy tízgyermekes munkáscsalád legfiatalabb tagjaként, 1930. január 20.-án született, Budapesten. 1948 tavaszán a kormány közzétett felhívására tiszti iskolára jelentkezett.

A víz a hajó és a hajózás iránti vonzalma végett a Folyami Flottillához kérte behívását. Így 1948. október 20.-án az Óbudai Folyamőr Laktanyában kezdte meg csapatszolgálatát. Majd 1949. szeptember 1.-én Szentendrén a Táncsics Mihály Műszaki Tiszti Iskolában megkezdte tanulmányait. 1950. szeptember 24.-én alhadnaggyá léptetették elő, és egyidejűleg kinevezték a Hajózó Osztály, aknász alosztály szakaszparancsnokává. Szorgalma, rátermettsége és a hajózás iránti szeretete, az alakulat számos fontos beosztásába emelte.

Munkájában mindig precíz kitartó és megalkuvást nem ismerő katona volt. Elöljárói felismerték benne a parancsnoki jellemet és mentalitást, ezért elismerésként 1959-ben beiskolázták a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára, melyet sikeresen elvégzett és, 1962. október 1-vel a 46. önálló Hadihajós Dandár törzsfőnöki beosztásáig emelte.

Itt már egyértelművé vált, hogy az élete és a munkája egyé forrt, és kijelölte számára azt az utat mely oly sok ember számára nem adatik meg, parancsnok lehetett.

Elöljárói javaslatára, 1972 őszén kinevezték a 46. önálló Hadihajós Dandár parancsnokának és egyidejűleg előléptették ezredessé.

Meghatározó tevékenységet vállalt az alakulathoz 1980-tól érkező új aknamentesítő hajók rendszerbe állítása során. Az akkori munkája napjainkban is fellelhető a kiképzési és alkalmazási elvek gyakorlati felhasználása során. Büszke volt arra, hogy részese lehetett egy olyan rendszer felállításának, amivel a magyar folyami aknamentesítést a világ élvonalába emelte.

Az Ő vezetésével vehetett részt az alakulat az 1985 április 4.-ei díszszemlén, ahol újra a régi kék egyenruhában díszelegtünk.

1985-ben parancsnoki beosztásból vonult nyugdíjba. Szolgálata alatt 23 esetben jutalmazták különféle kitüntetésekkel és tárgyjutalommal, számtalan egyéb elismerést és jutalmat kapott, melyekről mindig büszkén beszélt.

Távozásával lezárult egy korszak, mely a hadihajózásra, a mai napig érezteti hatásait.

Nyugdíjas éveiben szeretett családja és imádott felesége körében, a vizet és hajózást szerető embernek a  Horányi telek lett az új szenvedélye.

Nem tudott és nem is akart elszakadni volt alakulatától, ha szükség volt tapasztalatára és tudására mindig kész volt segíteni. Érdeklődést mutatott a hadihajós  fegyvernemi nyugdíjas érdekvédelmi közösség  felé, így 2001 nyarán a Honvéd Folyami Flottilla felszámolásának megkezdésével egy időben, az addig széttagolt és többségében a Műszaki Tagozatban munkát végző hadihajós nyugdíjasok bevonásával, kezdeményezte az önálló tagozat létrehozását.

Kitartásának köszönhetően 2001. június 9.-én 61 fővel megalakult a Hadihajós Nyugdíjas Tagozat, amelyben aktív szerepet vállalt. Az alapító tagság először a tagozat elnökének, majd 2003-ban a „Tagozat Örökös Tiszteletbeli Elnökének”választotta meg. Munkája elismeréseként, 2006-tól a „Klub Örökös Tiszteletbeli Tagja” lett.

Ezen tevékenységét 2001-ban VKF Emlékplakettel, 2010-ben emléktárggyal, 2022-ben Életútért Érdemjel odaítélésével ismerték el. A hadihajósok doajenje ként, még 94 évesen is, az egészségi állapotának jelentős romlásáig, aktív tagja volt, a Hadihajósok nagy családjának.

Súlyos betegségével vívott harcában, a végső csatát elveszítette, 2024 február 18.- án életének 94. évében végleg megpihent.

Tisztelt Ezredes Úr, Köszönjük a szolgálatot!
Emléked tisztelettel megőrizzük!
Nyugodj békében!

Karácsonyi köszöntő

Minden kedves tagtársunknak és hadihajózást kedvelő bajtársunknak kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

A Tagozat vezetősége

Évzáró rendezvény az MH Hadikikötőben – 2023.11.20.

ÓPUSZTASZERI  NEMZETI  EMLÉKPARK

2023.  május  23-án  az  ezred    által  rendelkezésünkre  bocsátott  autóbusszal 20  fős  létszámmal  ellátogattunk  az  Ópusztaszeri  Nemzeti  Emlékparkba. Megtekintettük  az  igazán  lenyűgöző  Feszty-körképet  és  a  Rotundában   kiállított régészeti  gyűjteményt.

Egy  vezetett  bejárás  keretében megismerhettük a  Dél-Alföld  jellegzetes  épületeit  magában  foglaló  skanzent,  ahol  vásárlásra  is  volt  lehetőségünk  a  régmúlt  időket  idéző  szatócsboltban  és  pékségben.

Kiválóan  felkészült  idegenvezetőnknek  köszönhetően  sok  értékes  tudnivalóval  lettünk gazdagabbak.

Az  időjárásra  sem  volt  panasz,  az  egész  program   már-már  nyarat  idéző  verőfényes napsütésben  zajlott.

Hazaérkezésünk  után  az  Emlékpark  illetékes  munkatársainak  küldött  üzenetünkben  mondtunk  köszönetet  az   élményekben  gazdag  programért.

Emlékplakett adományozás

Fónagy  János,  a  Gazdaságfejlesztési  Minisztérium  parlamenti  államtitkára

a közlekedéstudományt  segítő  tevékenységéért emlékplakettet  adott   át  Farkas  Judit  tagtársunknak,  a  Zebegényi  Hajózástörténeti  Múzeum  igazgató-tulajdonosának.

                   

1 / 7 oldal

Köszönjük WordPress & A sablon szerzője: Anders Norén