(én így csinálom)

hozzávalók: kb.10 adag

  • kb. 1,5 kg sertéscsülök (szép tisztát vegyünk, ne kelljen sokat vakargatni, a csontot is beleteszem, majd a végén megkapja a kutyus)
  • 1.5 kg sertéslapocka vagy comb
  • 3 kg burgonya
  • 4- 6 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 1 fej fokhagyma (kis fej, apróra vágva vagy kipréselve)
  • 4 db paradicsom (apró kockára vágva)
  • 3-4 közepes paprika (apró kockára vágva)
  • 8 evőkanál zsír (vagy szalonna zsírjára sütve)
  • só ízlés szerint
  • ételízesítő Erős Pista stb.(egy kis csípős kell bele)
  • piros fűszerpaprika
  • bors, ízlés szerint
  • csapott kiskanál őrölt fűszerkömény
  • kakukkfű, ízlés szerint
  • 3-4 db babérlevél
  • 4-5 dl száraz vörösbor (csak olyan vörösbort használok, amit egyébként is meginnék)

Elkészítés:

A hagymát a zsíron megfuttatjuk, szép aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, pirospaprikával meghintjük (nehogy megkeseredjen a paprika, célszerű a tűzről levéve elvégezni ezt a mozzanatot). A tűzre visszatesszük, és a kockákra vágott húsokat beledobjuk (ilyenkor erősebb tüzet élesztünk, hogy a húst nagy hőfokon lehessen kérgesíteni).

Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a húsok ki nem fehérednek, majd felöntjük egy kis vízzel. Ekkor igyunk egy pohár vörösbort és készüljünk fel a hosszantartó tűz táplálásra. Legyünk türelmesek lassú tűzön éppen csak rotyogtatva főzzük a pince pörit.

A paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket beletesszük, és lassú tűznél, néha egy kevés vizet aláöntve, puhára főzzük. Figyeljünk, hogy túl sok lé ne legyen alatta. Amikor a csülök puhulni kezd, akkor már, ha pótolni kell az elforrt vizet, csak vörös borral teszem és fedő nélkül főzöm tovább.

Amikor már majdnem kész (kb. 30 perccel a főzés vége előtt), a meghámozott, kisebb-nagyobb cikkekre vágott burgonyát is beleszórjuk, és együttfőzzük, hogy a kisebb darabok jól szétfőjenek, (ettől is sűrűsödik a szaftja) mire a nagyobbak megpuhulnak. Ha kell, még utána ízesítünk egy kicsit.

Ha kész, levesszük a tűzről, majd tálalhatjuk.

Jó étvágyat!!!!!

Főzési idő: kb. 4,5-5 óra

Elkészítési nehézség: közepesen nehéz