(Hajdu család így készíti)

-besorolása: kissé macerás kategória-

Mi a sajttekercset első sorban Húsvétkor készítjük, de mivel a gyerekek nagyon szeretik, ha rá tudnak venni bármikor elkészíthető. Isteni finom és egy nagy családi reggeli igazi különleges fogása lehet.

Hozzávalók: kb. 8-10 főre

  • fél kiló trappista sajt
  • 25 dkg márvány sajt (márvány sajtból rengeteg fajta van, a magyar teljesen jó hozzá)
  • 25 dkg Anikó sajt (ez a sajt nem igazán váltható ki mással)
  • 1 ek. vaj
  • só, bors (ízlés szerint)
  • 3-4 csemege uborka (üveges 6-8 cm-es, ha kisebb van, akkor több kell belőle)
  • 2-3 főtt tojás
  • egy-két csomag újhagyma (ki mennyire szereti)
  • gépsonka (mi a pápai extra sonkát vesszük, annyit hogy beterítse a kinyújtott trappista sajtot. Általában 8-10 szelet szükséges.)
  • 1-2 ek. konyak vagy whisky (elhagyható)

A töltelék elkészítése:

Az Anikó és márványsajtokat összetörjük villával. Beletesszük a vajat, a fűszereket és a konyakot, majd géppel teljesen simára keverjük (habosítom a masszát). Az uborkát és a hagymát nagyon apróra vágjuk (az ubit kicsi kockákra a hagymát vékony karikákra). A tojásokat keményre főzzük, majd szintén apróra vágjuk. Az így előkészített összetevőket belekeverjük a kikevert alapba. Az alapot félreteszem.

A trappista sajt előkészítése:

A sajtot jól becsomagoljuk nylon zacskóba (általában ketté veszem a sajtot külön is olvasztom így könnyebb kezelni és egyszerre csak egyet formázok meg), és lobogó vízbe tesszük, kb 30-35 percre, hogy megpuhuljon.

Gyúródeszkára vagy a konyhapultra zsírpapírt (sütőpapír) teszünk, és ezen a teljesen felolvadt sajtot kinyújtjuk (fontos hogy gyorsan dolgozzunk, mert a sajt kihűlés után már nem nyújtható. Én forró vízzel töltött üveget szoktam használni óvatos hengerléssel lehet a téglalap alakú kívánt vastagságot elérni. Minél véknyabb a kinyújtott sajt annál könnyebb vele később bánni. ).

A sajt tekercs összeállítása:

A téglalap alakúra nyújtott sajtot beborítjuk a sonkával, majd erre egységes vastagságban felvisszük a tölteléket. A kenő kés vizezésével lehet elérni, hogy ne ragadjon a töltelék a késre.

Mikor befejeztük a töltelék elosztását, akkor a zsírpapír segítségével felhengergetjük a sajtot és eligazítjuk a végeket. (a nem szép vagy hiányos részt levágjuk. A többit tálcára tesszük és lehűtjük, majd a lehűlt sajtot szeleteljük.

Jó munkát, utána meg jó étvágyat!