(Hajdu család így készíti)
-besorolása: kissé macerás kategória-
Mi a sajttekercset első sorban Húsvétkor készítjük, de mivel a gyerekek nagyon szeretik, ha rá tudnak venni bármikor elkészíthető. Isteni finom és egy nagy családi reggeli igazi különleges fogása lehet.
Hozzávalók: kb. 8-10 főre
- fél kiló trappista sajt
- 25 dkg márvány sajt (márvány sajtból rengeteg fajta van, a magyar teljesen jó hozzá)
- 25 dkg Anikó sajt (ez a sajt nem igazán váltható ki mással)
- 1 ek. vaj
- só, bors (ízlés szerint)
- 3-4 csemege uborka (üveges 6-8 cm-es, ha kisebb van, akkor több kell belőle)
- 2-3 főtt tojás
- egy-két csomag újhagyma (ki mennyire szereti)
- gépsonka (mi a pápai extra sonkát vesszük, annyit hogy beterítse a kinyújtott trappista sajtot. Általában 8-10 szelet szükséges.)
- 1-2 ek. konyak vagy whisky (elhagyható)
A töltelék elkészítése:
Az Anikó és márványsajtokat összetörjük villával. Beletesszük a vajat, a fűszereket és a konyakot, majd géppel teljesen simára keverjük (habosítom a masszát). Az uborkát és a hagymát nagyon apróra vágjuk (az ubit kicsi kockákra a hagymát vékony karikákra). A tojásokat keményre főzzük, majd szintén apróra vágjuk. Az így előkészített összetevőket belekeverjük a kikevert alapba. Az alapot félreteszem.
A trappista sajt előkészítése:
A sajtot jól becsomagoljuk nylon zacskóba (általában ketté veszem a sajtot külön is olvasztom így könnyebb kezelni és egyszerre csak egyet formázok meg), és lobogó vízbe tesszük, kb 30-35 percre, hogy megpuhuljon.
Gyúródeszkára vagy a konyhapultra zsírpapírt (sütőpapír) teszünk, és ezen a teljesen felolvadt sajtot kinyújtjuk (fontos hogy gyorsan dolgozzunk, mert a sajt kihűlés után már nem nyújtható. Én forró vízzel töltött üveget szoktam használni óvatos hengerléssel lehet a téglalap alakú kívánt vastagságot elérni. Minél véknyabb a kinyújtott sajt annál könnyebb vele később bánni. ).
A sajt tekercs összeállítása:
A téglalap alakúra nyújtott sajtot beborítjuk a sonkával, majd erre egységes vastagságban felvisszük a tölteléket. A kenő kés vizezésével lehet elérni, hogy ne ragadjon a töltelék a késre.
Mikor befejeztük a töltelék elosztását, akkor a zsírpapír segítségével felhengergetjük a sajtot és eligazítjuk a végeket. (a nem szép vagy hiányos részt levágjuk. A többit tálcára tesszük és lehűtjük, majd a lehűlt sajtot szeleteljük.
Jó munkát, utána meg jó étvágyat!