Mi átneveztük Hadihajós Paprikás krumplivá

Nótás Ferenc módra

(ezzel az étel költeménnyel nyert a tagozat a Hadikikötőben megrendezett főzőversenyen. Aki az ételt elkészítette illetve megalkotta, most közkincsé teszi a győztes receptet.)

Hozzávalók 50 főre (akkor ennyi főre készült az étel)

1250 dkg Burgonya
40 fej Vöröshagyma
50 gerezd Fokhagyma
3750 g Bacon szalonna
25 db Paradicsom
50 tk Őrölt pirospaprika
50 kk Őrölt kömény
5000 g Gyulai és lecsó kolbász
75 szál Virsli
3500 g Tejföl

2 doboz jó minőségű barna sör

Galuskához

25 db Tojás
7500 g Liszt
3750 ml Víz
25 kk Só

Elkészítés menete

  1. Zsírban pirítom az apróra kockázott bacon szalonnát és a karikára vágott füstölt kolbász felét.
  2. Összepirítom az apró kockára vágott hagymát, és az ugyancsak apró kockára vágott tv-parikát és a zúzott fokhagymát.

A TV-paprika megnevezés többféle paprikafajtát takar, a rövidítés feloldása, tölteni való. Ugyanezeket a paprikákat Cecei, fehérözön, bajnok, HRF stb. nevezzük lecsó-, magyar-, étkezési-, fehérpaprikának. Héja sárgásfehér vagy pirosas, húsa vékony, íze édeskés, jellegzetes. Magas a C-vitamintartalma, ezen kívül A- és B-vitaminokat is tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható, nevéből adódóan ideális töltött paprikához, lecsónak, vagy vajas kenyérrel nyersen fogyasztva. A sárga héjú tv paprika jellegzetesen magyar zöldség, a kúpos Cecei paprika immár hungaricum. Savanyítva az egyik legfontosabb téli vitaminforrásunk.

  1. Amikor már üvegesre pirult a hagyma- fokhagyma- tv-paprika, hozzáadom az őrölt piros paprikát, az őrölt fehér borsot és őrölt fűszerköményt és a paradicsomot.
  2. A fűszerek hozzáadását követően folyamatosan keverni kell az elegyet, hogy oda ne kapjon, mert keserű lesz.
  3. Meg sózom – ízlés szerint – vegatázom, és addig főzöm, ameddig levet ereszt.
  4. Ekkor hozzáadom az egyforma nagyságú kockára vágott burgonyát és összesütöm az alap eleggyel.
  5. Amikor jól összesült (sűrűn kell kevergetni, hogy le ne égjen) a füstölt kolbász maradékát is hozzá adom, majd felöntöm egy kevés vízzel és sörrel.
  6. Amikor ismét forrni kezd – rotyog, még sűrítek rajta a fűszerpaprikával.
  7. Amikor a krumpli megfőtt, beleteszem a karikára vágott főzőkolbászt, virslit, debrecenit (ez tűzről levétel előtt 2-5 perc).
  8. Ezt követően fedő alatt, gőzben tartom a tálalásig.
  9. Tálaláskor tejfölt és nokedlit – galuskát – karikára vágott zöldpaprikát kínálok mellé.

Jó étvágyat !