Füzesi József receptje

Hozzávalók 4 személyre

Hozzávalók a lecsós alaphoz:

  • 1 kg zsenge vajbab (Juliska bab nem jó!)
  • 0,5 kg TV paprika
  • 2-3 fej paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál piros paprika
  • ízlés szerint

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2-3 tojás
  • 20 dkg kemény sajt

Elkészítése:

  1. A megtisztított zöldbabot (végeit levágva) sós, forró vízben megfőzöm, nem teljesen puhára (kb. 90%).
  2.  Ez alatt elkészítem a lecsóalapot paprikából, paradicsomból, hagymából, ezt is kb. 90%-os főzöttségig.
  3. Leszűröm a megfőtt zöldbabot és ráöntöm a kész lecsóalapra. Ízlés szerint sózom.
  4. Ilyenkor lehet gazdagítani virslivel, lecsókolbásszal, száraz kolbásszal, ízlés szerint.
  5. Pár perc alatt összefőzöm.
  6. Így elkészített alapot beleöntöm egy jénai tálba vagy tepsibe és elegyengetem (nem kell kizsírozni).
  7. Egy nagy tálba beleöntöm a pohár tejfölt, beleütöm a tojásokat, belereszelem a sajtot, villával jól elkeverem, kissé felverem.
  8. Ráöntöm a lecsós zöldbabra,
  9. Beteszem sütőbe és addig sütöm, amíg a sajt megpirul. Sütőtől függően, 180 fokon kb. 20-25 perc.

Szűrőlapáttal kockákra szedve tálalom. Tetszés szerint pirított bacon-szalonnával díszíthető.

Ez egy kellemes ízű, gazdag egy tál étel.

Jó étvágyat kívánok!