Azért ezt a nevet adtam a receptnek, mert tényleg csak karácsonyra szoktam sütni.

Kipróbált recept, nyugodtan lehet alkalmazni.

Hozzávalók a tésztához:

  • -60 dkg sima liszt ( BL 55 )
  • -35 dkg sütőmargarin
  • -csipet só
  • -3 dkg kristály cukor 
  • -1 dl langyos tej 
  • -1,5 dkg élesztő
  • -1 egész tojás és 3 tojás sárgája ( a fehérje jó lesz a kenéshez )
  • -1-2 kanál tejföl
  • -kevés citromhéj ( kb. fél citrom )

Hozzávalók a töltelékhez:

  • -35 dkg daráltdió
  • -25 dkg kristálycukor
  • -3,5 dl baracklekvár (legjobb a saját főzésű, finom hozzá még a ribizli lekvár is)

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • – 2 tábla étkezési csokoládé
  • – 2 dkg vaj
  • – 1 kávés kanál rum.

Ezt gőz fölött olvasztva, nem forralva!

Egyszerűbben:

-Party csokimáz, én ezt használtam!

Elkészítés:

Egy tálba a lisztet beleszitáltam és elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a csipet sót, a kristálycukrot, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, az 1 egész tojást és a 3 tojás sárgáját, és a citrom héját. Ezt 1-2 kanál tejföllel összegyúrtam, ha száraz akkor egy kis tejföllel lehet lágyítani. Ha lágyabb, akkor egy kis lisztet lehet hozzá adni, A tálban gyors mozdulatokkal kell dolgozni. Addig kell gyúrni, míg a kezünkről is leválik a tészta. Ekkor kitesszük a gyúrótáblára és ott gyúrjuk még egy kicsit, hogy jó kis rugalmas linzer tésztát kapjunk. Ezzel a tészta kész, három egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formálunk belőlük, visszatesszük a tálba és hideg helyen legalább 3 órát pihentetjük.

Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket és a tepsit.

Töltelék:

35 dkg. darált dióhoz 25 dkg. kristálycukrot és 2 db. vaníliás cukrot keverek.

( finomabb vanília rudat kikaparva )

3,5 dl. baracklekvárt egy tálkába kikészítek.

Az én családom jó sok töltelékkel szereti.

A tepsibe elhelyezem a sütőpapírt. ( tepsim bel mérete : 24x 34 cm )

Letelt a 3 óra, előveszem az első tésztagombócot, tepsi nagyságura nyújtom és sodrófa segítségével elhelyezem a tepsi aljára .

Ezt a lapot megkenem a kikészített lekvár felével, és rászórom a cukrozott dió felét.

A második lappal ugyan így járok el. (töltelék rá )

A harmadik lapot szintén kinyújtva ráhelyezem a baracklekvárral a cukrozott dióval megkent, megszórt tésztára és villával megszurkálom, hogy a levegő a sütés közben tudjon távozni. Megkenem a megmaradt tojás fehérjével.

  • Az így elkészített sütit letakarom a tepsiben konyharuhával és pihizik még a tepsiben kb. 15 percet.

Közben bekapcsolom a sütőt alsó felső állásra 180 C fokra. A sütési idő nálam 30 perc (ez sütőtől függő) tűpróba !

A megsült tészta, ha kihűlt, kiborítom a tepsiből úgy, hogy az alja legyen felül, erre kenem a korábban leírt csoki mázat meleg vízbe mártott késsel !

Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar megdermed.

Hosszú keskeny inkább téglalap alakúra szoktam szeletelni.

Jó étvágyat kívánok hozzá, minden kedves csoporttársamnak és családjának !

2020.11.14.

Pollákné Kovács Karolina