Jolika receptje
Hozzávalók:
- 35 dkg sima liszt
- 35 dkg főtt, áttört burgonya
- 5-6 dkg zsír
- 1 evő kanál só
- 2 dkg élesztő
- 1 kicsi cukor
- egy-másfel dl langyos tej
- 1 tojás sárgája
- egy csipet pirospaprika
Elkészítés:
A langyos tejben beletesszük az élesztőt egy kis cukorral elkeverjük és hagyjuk hogy dolgozzon (vagyis felfuttatjuk). Amíg ez megtörténik, összemorzsolom a lisztet a zsírral, és beleteszem a többi hozzávalót is, majd a felfutott élesztővel összegyúrom a tésztát. Legalább 1,5 órát kelesztem, ha megfelelően megkeltnek találom, megkezdem a küzdelem második félidejét. Kinyújtom a tésztát kb. 1cm vastagra és pogácsa szaggatóval (közepes) vagy kisebb üvegpohárral kiszaggatom, és beleteszem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ezután a tojás sárgáját felverem, keverek bele egy csipet pirospaprikát és megkenem a pogácsákat. A sütőt előmelegítem 180 fokra és légkeveréses funkciót használva, szép pirosra sütöm.
Na, ez az Én mesémnek a vége, de ha jót akarsz magadnak és persze a családnak rögtön duplázd meg az adagot.
Jó étvágyat!