Jolika receptje

Hozzávalók:

  • 35 dkg sima liszt
  • 35 dkg főtt, áttört burgonya
  • 5-6 dkg zsír
  • 1 evő kanál só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kicsi cukor
  • egy-másfel dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • egy csipet pirospaprika

Elkészítés:

A langyos tejben beletesszük az élesztőt egy kis cukorral elkeverjük és hagyjuk hogy dolgozzon (vagyis felfuttatjuk). Amíg ez megtörténik, összemorzsolom a lisztet a zsírral, és beleteszem a többi hozzávalót is, majd a felfutott élesztővel összegyúrom a tésztát. Legalább 1,5 órát kelesztem, ha megfelelően megkeltnek találom, megkezdem a küzdelem második félidejét. Kinyújtom a tésztát kb. 1cm vastagra és pogácsa szaggatóval (közepes) vagy kisebb üvegpohárral kiszaggatom, és beleteszem a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ezután a tojás sárgáját felverem, keverek bele egy csipet pirospaprikát és megkenem a pogácsákat. A sütőt előmelegítem 180 fokra és légkeveréses funkciót használva, szép pirosra sütöm.

Na, ez az Én mesémnek a vége, de ha jót akarsz magadnak és persze a családnak rögtön duplázd meg az adagot.

Jó étvágyat!