2024. június 5-én került sor a MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred által rendezett bemutatóra, amelyre tagozatunk meghívta a MH Budapesti Nyugállományúak Klubjának érdeklődő tagjait is.
A mintegy 70 résztvevőt Lengyel László ezredes, parancsnok, majd Hajdu Gábor nyá. ezredes, korábbi parancsnok, a Hadihajós Tagozat elnöke köszöntötte.
Ezt követően Bagi Szilárd alezredes, parancsnok hadihajós helyettese adott tájékoztatót az alakulat tevékenységéről.
A program a különböző tűzszerész eszközök és robbanótestek bemutatásával folytatódott. Megismerkedhettünk többek között az EOD-9 –es bombaruhával , vonóhorog készlettel, és az Andros F-6A nehéz tűzszerész robottal is.
Látványos bemutatóval bizonyították be különleges képességeiket a robbanóanyag kereső kutyák . A program ezen része méltán aratott nagy tetszést a közönség körében. A kutyák által megtalált robbanóanyagot – ami egy terepjáró autó belsejében volt elrejtve –a megismert nehéz tűzszerész robottal emelték ki, majd bombaruhát viselő tűzszerész hatástalanította. Az elismerő taps és a sűrű bólogatás a komplex és kiválóan prezentált bemutatóban szereplő tűzszerészeknek szolt.
A program második részében került sor a hadihajós bemutatóra, ahol a 153 éves LAJTA monitor bemutatását, a hajó történetét a téma vitathatatlanul legkompetensebb szakértője, dr Margitay-Becht András t. örgy, hagyományőrző korvettkapitány tartotta. Továbbiakban a látogatók a hajó fedélzetén ismerkedhettek meg közelebbről a sok csatát megélt „veteránnal”. Mindennek az ad különleges jelentőséget, hogy a hajó immár négy éve a széles közönségtől elzárva tartózkodik a Hadikikötőben. Korábban, az Országház előtti kikötőhelyén nyilvánosan megtekinthető volt, mint múzeumhajó.
Ezután lehetőség volt arra is, hogy a rendszerben álló aknamentesítő hajóval ismerkedhessünk meg, és végig bújhassuk minden szegét-zugát.
A program a csapatmúzeum meglátogatásával ért véget, ahol hajómodellekkel és különböző használati tárgyak segítségével mutatta be az alakulat történetét Hocza István.
Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr Margitay-Becht Beáta a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke.
A bemutató példás megszervezéséért és lebonyolításáért köszönet az alakulat parancsnokságának és személyi állományának (és nem kis részben az égieknek a sziporkázóan ragyogó napos időért). Köszönjük a sok segítséget, köszönjük, hogy a személyzet mindent megtett, hogy biztonságban járhassuk be a hajót, és hogy senkit sem kellett a vízből menteni. Értékes , érdekes, tartalmas nap volt.